Mondkapjes dragen, nu dringend geadviseerd in openbare gebouwen

Als jij het nieuws in de gaten hebt gehouden, dan is het je niet ontgaan: de overheid adviseert nu dringend om mondkapjes te dragen in openbare ruimtes. Dit aandringen is geen verplichting, maar de overheid zou het niet adviseren als het niet nodig was. Deze nieuwe aanscherpingen van de al bestaande regels zijn natuurlijk bedoeld om verspreiding van het virus tegen te gaan en een tweede golf te vermijden. In dit artikel lees je meer over het dragen van mondkapjes, wat je wel en niet moet doen en hoe je jezelf extra beschermt.

Wanneer zijn mondkapjes verplicht?

Zelfs na het aanscherpen van de regels zijn mondkapjes nog steeds verplicht in het openbaar vervoer en dat zal ook nog wel even zo blijven. Je doet je mondkapje op voordat je het voertuig ingaat en deze gaat pas weer af als je er bent uitgestapt. Door deze verplichting is het openbaar vervoer weer open en als je je niet aan deze regel houdt krijg je dan ook een boete. Je mag in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje dragen. Deze kun je vergelijken met een zakdoek die je constant voor je mond en neus houdt. Als iedereen een niet-medisch mondkapje draagt, houdt iedereen het virus bij zichzelf tegen en is de kans op besmetting aanzienlijk kleiner.

Dringend geadviseerd in openbare gebouwen

Als je een openbaar gebouw binnenstapt, dan ben je niet verplicht – maar word je wel dringend geadviseerd – om een mondkapje op te doen. Ook hier zijn niet-medische mondkapjes genoeg. Het is erg belangrijk dat de hoeveelheid medische mondkapjes op peil blijft. Openbare gebouwen zijn bijvoorbeeld winkels, musea, bibliotheken, tankstations, dierentuinen, pretparken, parkeergarages en binnenspeeltuinen. Omdat niet-medische mondkapjes het virus alleen bij de drager tegenhouden, kun je  een mondkapje met een filter aanschaffen. Deze maken ook de kans op besmetting aanzienlijk kleiner.

Een aanvulling op de basisregels

De mondkapjes zijn geen alternatief voor de basisregels, maar een aanvulling erop. Ook als je een mondkapje draagt is afstand houden belangrijk. Je mag dus ook met een mondkapje niet achterop de brommer van je vriendin stappen, bijvoorbeeld. Houd afstand, was regelmatig je handen, werk van huis en vermijd druktes, ook als je een mondkapje draagt. En ook al is het jouw keuze om een mondkapje op te doen in openbare ruimtes, als je er verdere verspreiding van het virus mee voorkomt, is dat natuurlijk een kleine moeite.

Op het terras en in het restaurant

De overheid geeft zelfs aan dat het verstandig is om een mondkapje te dragen als je een hapje gaat eten, een drankje gaat doen of een terrasje pakt. Ook dan kun je beter een mondkapje met een filter nemen, want er is een grote kans dat niet iedereen in het café, het restaurant of de snackbar dit zal doen. Ben je niet bekend met de regels, dan is deze informatie gemakkelijk online vindbaar. Houd je eraan en we worden het virus in Nederland sneller de baas.

Admin
Geen reacties
Posted in:
Blog
Comments
There are no comments yet.
Write a comment
Your comment
Name
Email